fredag 19. juli 2024

Alltid beredt, men aldri bekymret



Som pensjonist så er det viktig å være godt forberedt
 på alt som kan skje i fremtiden, kanskje spesielt fordi
 vi er blitt gamle; og da skjer det mer med oss enn det
 gjorde tidligere, og ting som vi nesten bare har hørt
 om kan bli en personlig virkelighet.


Det ligger alltid noe å spøker mellom trærne langs stien vi går og som kan angripe oss, som Alzheimer og normal senilitet.

Teoretisk sett er det mye å være redd for, spesielt om en har evnen til å ta sorger og bekymringer på forskudd.

Tidligere i livet så gjorde jeg rare ting fordi hodet var på et annet sted enn det burde være; som å legge bilnøklene i kjøleskapet og oppbevare blåmuggost i jakkelommen.

Den gangen ble dette definert som distrehet.

Gjør en det samme i dag gir kona deg diagnosen senil med en gang og sover dårlig fordi hun ser for seg en fremtid med en senil gubbe som hun må passe på som et spedbarn.

For å unngå at kona skal få søvnløse netter der hun vrir seg av bekymringer har jeg blitt mer nøye og grundig på mine gamle dager; jeg har etablert sjekklister og tiltakskort for dagligdagse ting.

Nøkler henger jeg alltid på en krok ved inngangsdøren i det jeg kommer inn, og med jevne mellomrom gjennomfører jeg en mønstrings-drill for å sjekke at jeg ikke oppbevarer ting i lommene som burde vært et helt annet sted.

Sist jeg gjennomførte mønstring etter en tur på Kuben senter fant jeg en grillpølse i brød i lommen på jakka mi; en pølse som helt tydelig burde vært plassert i magen.

ikke rart jeg var sulten da jeg kom hjem, men dette var rett og slett konsekvensen av det å nesten ha blitt tatt på fersken av kona under spising av usunn mat.

Egentlig er det hennes skyld at jeg ikke oppdaget pølsen før, for hun maser hele tiden om at jeg må slutte å gå med hendene i lommen; og jeg lystrer alle ordre.

Det er flere grunner til at mennesker har en tendens til å bekymre seg for ting som sannsynligvis aldri kommer til å skje.

Noe av forklaringen kan ligge i det evolusjonære. Bekymring vil ha hjulpet våre forfedre med å overleve ved å motivere dem til å ta forholdsregler mot potensielle trusler.

De som bekymret seg for ting som rovdyr eller matmangel var mer sannsynlig å ta skritt for å unngå disse farene, og dermed øke sjansene for å overleve.

Hjernen vår er flink til å identifisere mønstre og trusler, selv når de ikke er der.

Dette vil føre til at vi feilaktig tolker uskyldige hendelser som tegn på fare, og dermed fører til unødige bekymring.

En kan sikkert gi psykologiske forklaringer på denne forhåndbekymringen også, for bekymring er en form for problemløsing:

Noen ganger kan bekymring være en måte å prøve å løse potensielle problemer på, så ved å tenke gjennom hva som kan gå galt, kan vi forberede oss på å håndtere negative situasjoner.

Videre så er det sånn at vi alle har ulik toleranse for usikkerhet.

Noen mennesker har en lavere toleranse for usikkerhet enn andre, og de kan derfor bli mer tilbøyelige til å bekymre seg når de står overfor ting som er ukjent, mens perfeksjonister nok vil ha en tendens til å sette seg urealistiske standarder for seg selv og andre.

Når de ikke når disse standardene, vil de bli bekymret og engstelige.

Så har vi forskjellen på den medfødte evnen til å tenke positivt eller negativt.

Noen mennesker har en tendens til å tenke negative tanker mer ofte enn andre.

Dette kan føre til at de ser verden gjennom et mer pessimistisk filter og er mer tilbøyelige til å bekymre seg for negative utfall.

Bekymring er som en gyngestol, den bringer deg ingen vei, men den holder deg opptatt.
Bob Marley

Det er viktig å merke seg at denne øvelsen ikke handler om å ignorere potensielle trusler eller å unngå å ta nødvendige forholdsregler. Det handler heller om å utvikle en mer balansert tilnærming til bekymring, slik at den ikke tar kontroll over livene våre.

Bekymring er som å betale renter for en gjeld du ikke skylder.
Mark Twain

Det å analysere tidligere bekymringer kan være en nyttig øvelse for alle, men det kan være spesielt nyttig for personer som sliter med angst eller bekymring.

Det viktigste ved alt dette er å huske at det er normalt å bekymre seg fra tid til annen, men hvis bekymringene dine er overveldende eller forstyrrer ditt daglige liv, kan det være lurt å jobbe litt mer med å analysere tidligere bekymringer du slet med og se på hvor mange, eller få, av dem som faktisk ble en realitet.

Å analysere tidligere bekymringer og sette tall på hvor mange av dem som aldri ble til virkelighet vil være en nyttig øvelse.

Ved å se at de fleste bekymringer aldri blir til virkelighet, vil vi lære å håndtere fremtidige bekymringer på en mer rasjonell måte, noe som etterhvert vil bidra til å redusere angst og bekymring, og frigjøre mental energi til mer positive ting.

Å gå gjennom personlige, empiriske data rundt bekymringer vi har hatt vil hjelpe oss å identifisere gjentatte tankefeil vi gjør, for eksempel å overdrive sannsynligheten for negative hendelser eller undervurdere vår evne til å håndtere dem.

Ved å bli mer klar over disse tankefeilene kan vi lære å utfordre dem og tenke mer realistisk om fremtiden.

Når vi har en bedre forståelse av hvor ofte bekymringene våre er grunnløse, kan vi ta mer informerte beslutninger om hvordan vi skal bruke tiden og energien vår, og vi vil være mer tilbøyelige til å ta risiko og gripe muligheter, i stedet for å la oss holde tilbake av frykt.

Til syvende og sist så vil det å se at vi har håndtert vanskelige situasjoner i fortiden kan gi oss en følelse av selvtillit og styrke. Ved å reflektere over bekymringene våre vil vi også sette mer pris på de gode tingene i livet vårt; og det vil føre til en økt følelse av takknemlighet og velvære.

Det er selvsagt viktig å merke seg at denne øvelsen ikke handler om å ignorere potensielle trusler eller å unngå å ta nødvendige forholdsregler.

Det handler heller om å utvikle en mer balansert tilnærming til bekymring, slik at den ikke tar kontroll over livene våre.

Det å analysere tidligere bekymringer vil være en nyttig øvelse for alle, men det kan være spesielt nyttig for personer som sliter med angst eller bekymring.

Det er ingen grunn til å bekymre seg for ting du ikke kan kontrollere. Og hvis du kan kontrollere dem, er det ingen grunn til å bekymre seg.
Eleanor Roosevelt

Dette sitatet fra den amerikanske førstedamen Eleanor Roosevelt skiller mellom ting vi kan kontrollere og ting vi ikke kan.

For ting vi kan kontrollere, bør vi ta grep for å forbedre dem.

For ting vi ikke kan kontrollere, bør vi akseptere dem og fokusere på det vi kan kontrollere.