Overgangen til pensjonisttilværelsen skulle være som en lang helg uten slutt etter en og hektisk arbeidsuke.
Livet skulle gå videre, med den eneste forskjellen at en ikke lenger måtte bryte av helgefreden med nye arbeidsdager.
Slik ble det ikke, og det er derfor jeg har levd hele livet uten å bygge meg noen forventninger til morgendagen; det betyr bare skuffelser uansett.
Hva du synes du har fortjent, og hva du faktisk har fortjent er to vidt forskjellige ting.
Min første sommer som pensjonist var bygget opp med bestilte reiser og håp om opplevelse; Stockholm, Trondheim, Hurtigruten; Trømsø, Barcelona, Madrid og London lå for tur.
Knuste drømmer er et uttrykk som beskriver en situasjon der håp, ambisjoner eller mål som en person har hatt, ikke blir realisert.
Det kan være snakk om store eller små drømmer, personlige eller profesjonelle mål.
Når disse drømmene ikke går i oppfyllelse, kan det føre til følelser av skuffelse, sorg og sinne; eller til og med apati.
Å oppleve at drømmene blir knust kan være vanskelig, det er en velkjent del av livet som en bare må akseptere for det det er.
Det eneste konstante i livet er forandring.
Heraclitus
Selv om håpet bare er en tynn tråd, kan det holde en stor drøm; og mitt håp er laget av solid Bjørnetråd.
Desto mer motgang jeg møter, desto mer innbitt blir jeg på det å ikke la meg bryte ned.
Akkurat nå så er Confucius ord noe som treffer meg som veldig realistisk og ekte: erfaring er den beste læreren, men regningen er høy.
Helt bokstavelig så stemmer disse ordene veldig godt etter å ha betalt for en tur med den overpriste Hurtigruten der jeg måtte ligge på ryggen på lugaren i selskap med bed-bugs å se pengene fly, for noen utsikt ble det ikke å se ut av lugar-vinduet så lenge en ikke en gang kunne vri på hodet.
Sånn er livet. Fall syv ganger, stå opp åtte, som de sier i Japan.
Å forstå at livet er en serie av overganger er helt sentralt for vår mentale helse og velvære.
Når vi aksepterer og forstår at endringer er en naturlig del av livet, blir vi mindre stresset når de oppstår. I stedet for å motstå endringer må vi lære å flyte med dem.
De å akseptere at ingenting varer evig gjør oss mer fleksible og tilpasningsdyktige. Vi blir bedre rustet til å møte nye utfordringer og muligheter.
De gangene vi opplever motgang eller tap vil det være lettere å komme seg gjennom vanskelige tider hvis vi har en forståelse av at dette er en midlertidig fase i livet; det styrker vår resiliens.
Overganger vil være katalysatorer for personlig vekst da det tvinger oss til å revurdere våre verdier, mål og prioriteringer.
Egentlig så er det er et svært interresant spørsmål dette med at enkelte bare seg urettferdighet når ting går dem i mot, mens andre ser det bare som utfordringer som de må finne en løsning på.
Faktorer som kanskje påvirke hvordan vi opplever motgang ligger nok både i personlighet, oppvekts, erfaringer og kognitiv stil.
Optimistiske mennesker har en tendens til å se på utfordringer som midlertidige og overkommelige, mens pessimister ofte forventer det verste og ikke ser noe lys i tunellen.
Personer med et internt kontrollsenter, locus of control, mener at de selv har kontroll over sine liv, mens de med et eksternt kontrollsenter tror at eksterne krefter styrer deres skjebne.
Amygdala er den delen av hjernen er involvert i emosjonelle reaksjoner, spesielt frykt og sinne.
En overaktiv amygdala kan føre til at vi reagerer mer sterkt på negative stimuli, mens vi som er så heldige at den er understimulert slipper unna den lammende frykten og følelsen av urettferdighet.
En kombinasjon av biologiske, psykologiske og sosiale faktorer spiller sannsynlig vis inn, men jeg tror av hele mitt hjerte at det viktigste er å være bevisst på hvordan vi selv tenker og føler; og å jobbe med å utvikle sunne mestringsstrategier.
Blir det slutt på motgangen så kan jeg sannsynlig vis få oppleve å lese disse bøkene i godstolen på terrassen i skinnende sol og med et par flasker Estrella Dam Barcelona.