tirsdag 17. september 2024

Strukturert hverdag eller ikke?

Livet er som en elv. Det fortsetter å flyte, uansett hvor treg eller raskt du er.

Det var en overgang for oss i midten av juli da min kones tvillingsøster og hennes mann kom fra Sør-Korea for å bo hos oss i åtte uker for å markere at søstrene fyldte 70 år.

Siden mars levde min kone og jeg det frie, klokkeløse livet hvor vi sto opp når vi våknet, spiste det som hver av oss hadde lyst på når vi var sultne.

Vi så ingen grunn til å tilpasse oss hverandres døgnrytme eller å samordne våre gjøremål hele tiden.

Vi nøt de timene vi var alene, og vi trivdes de timene vi var sammen i løpet av døgnet.

Vi var to frie individer som levde sammen og trivdes med hverandres hverdager i en uanstrengt harmoni.

Med besøket kom behovet for igjen å opprette struktur og samhandling, hensyntaking og underholdningsansvar tilbake i hverdagen vår.

Hver dag måtte planlegges i forhold til hverandres behov og måltider tilpasses alle fire sine behov.

Vi var tilbake til at klokke og tid styrte dagene våre.

Det var uvant, men samtidig en prisverdig endring i det livet vi hadde levd at frokosten ble inntatt sammen til samme tid hver morgen og at lunsj og middag ble planlagt og gjennomført slik at det dekket alle våre individuelle behov.

Samtidig var det for min del en hærlig opplevelse å se hvordan de to tvillingene vokste i hverandres nærvær, og hvordan lykke bredte seg i huset på ett nytt nivå.

Synet av de to der de satt ved bordet på kjøkkene og pludret sammen mens kjeler av plommer, blåbær og tyttebær putret på ovnen fylte hele huset med en ubeskrivelig ro. Det var noe ekstremt vakkert og befriende å se dem le samme, kokelere på kjøkkenet og interaktere sammen i bærskogen og på reisene vi tok for å bygge opplevelser og minner for oppholdet.

Det er en vanlig misforståelse at pensjonister ikke trenger struktur i hverdagen, i følge ekspertene. Faktisk kan en strukturert hverdag være like viktig, om ikke viktigere, for pensjonister enn for personer i arbeid. 

Struktur i hverdagen handler om å ha en viss orden og forutsigbarhet i daglige rutiner og gjøremål. Det kan være alt fra å ha faste tidspunkter for måltider og søvn, til å ha en plan for hvordan du skal strukturere dagen din.

Personlig så har jeg erfart, både når det gjelder min kone og meg selv, at en del av strukturen rundt det å legge seg og det å stå opp styres mer av en opparbeidet vane enn av ønsket om å strukturere.

Etter mange år har vi bygd vaner rundt søvn som har blitt en innebygd klokke som tidligere var styrt av arbeidstid, og som nå bare har justert seg litt.

Vi kan legge oss når vi vil og sove så lenge vi lyster, men kroppen har etablert en vane som styrer når på døgnet vi blir trøtte og når vi har sovet nok, og denne ligner veldig på den vi hadde som yrkesaktive; så hvorfor jobbe med å endre den?

Det er nok mange grunner til at vi ofte føler en så sterk trang til å bryte ut av våre vanlige rutiner når pensjonstiden kommer.

I hverdagen før pensjon er vi ofte underlagt mange forventninger, både fra oss selv og fra andre.

Vi har arbeidsoppgaver, sosiale forpliktelser og andre ting vi bør gjøre.

Som pensjonister kan vi slippe disse forventningene og gjøre akkurat det vi har lyst til, når vi har lyst til det.

I den hektiske hverdagen vi pensjoneres fra  vil det av erfaring være lett å miste litt av seg selv. Pensjonistlivet vil være en fin anledning til å koble av, reflektere og finne tilbake til det som er viktig for oss.

Når vi ikke er bundet av arbeid og andre forpliktelser, føler vi oss ofte mer frie og spontane. Vi kan ta beslutninger i siste liten og følge våre impulser, og dette kan være veldig befriende.

Det er like vel viktig å understreke at sier at det ikke er noe galt med å ha noe form for struktur i hverdagen. Rutiner vil gi oss trygghet og hjelpe oss å være mer produktive, men det er også viktig å ta seg tid til å slappe av og koble av.

Pensjontiden er en fin mulighet til å finne en god balanse mellom struktur og spontanitet.

Det jeg lærte av dette lange besøket var at det ikke er perfekt med et hverken eller når det gjelder struktur i hverdagen, men at en må finne den balansen som fungerer best i hvert forhold.

Det finnes ingen fasit på hva som er den riktige løsningen, men det finnes definitivt svar på hva som gir deg selv den beste opplevelsen av hva som fungerer best for deg.Mitt råd er å Ikke høer på de selvutnevnte spesialistene som elsker å gi absolutte råd rundt dette, for vi er alle ulike individer.

Noen pensjonister trives med en strukturert hverdag, fylt med aktiviteter og rutiner.
Andre foretrekker en mer spontan og fleksibel tilværelse. Det er ditt liv du skaper, og ikke en oppskrift på kjøttkaker som du skal følge.

En rolig sjel og et rolig sinn, kommer fra en rolig livsstil. 
Dalai Lama

Du er din egen lykkes smed, som ordtaket sier.

Livet er det som skjer mens du lager andre planer sang John Lennon; en viktig påminnelse om å leve i nuet og være åpen for det uventede.

Drit en lang marsj i hva andre sier og velger. Smi din egen lykke slik du vil at den skal se ut, og for guds skyld ikke fall i fellen av å kjøpe en masseprodusert smijernslampe fra IKEA som andre har formgitt for deg.

Du vil kanskje være fornøyd med den en kort tid før du innser at den like vel ikke er det du ønsket deg.

The only person you are destined to become is the person you decide to be.
Ralph Waldo Emerson